Wat is Reiki?

Er rent een kind over straat, het struikelt en valt. Terwijl de tranen in z’n ogen schieten, gaan de handjes als vanzelf naar de pijnlijke knie. Intuïtief wetend dat dit is wat helpt om snel van zijn schaafwond af te zijn.

Letterlijk betekent Rei-Ki universele levensenergie, de energie die overal om ons heen is. Maar meestal spreken we over ‘Reiki’ als we de alternatieve behandelvorm bedoelen waarbij handoplegging gebruikt wordt om het zelfhelend vermogen te stimuleren. Reiki werkt holistisch, op de mens als geheel. Het gaat er vanuit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Reiki kan werken op fysieke klachten zoals hoofd- rug of buikpijn. Maar ook bij problemen op mentaal en emotioneel gebied zoals vermoeidheid, stress of (faal)angst. Ook zonder dat je erin gelooft of weet hoe het technisch werkt. Ik laat het je graag ervaren in een korte kennismakingsbehandeling. Voor het maken van een afspraak kun je mailen naar info@praktijkhinata.nl.

Onderzoek naar het effect van Reiki

In verschillende landen om ons heen is onderzoek gedaan naar Reiki en zie je dat Reiki ook als aanvulling binnen de reguliere geneeskunde gebruikt wordt. Zo zet het UKB (Unfallkrankhaus Berlin) Reiki behandelingen in voor patiënten: Reiki in der klinischen Praxis. En de resultaten van een Zwitsers onderzoek naar Reiki wordt in datzelfde ziekenhuis gepresenteerd: Reiki und Wissenschaft: Vortrag von Claudia Moeri am UKB.

In Californië deed Dr Adina Goldman Shore gedurende een jaar onderzoek naar behandelingen met Reiki bij mensen met stress- of depressieve klachten. Ze onderzocht 45 mensen en deelde hen in 3 groepen in. De groepen van elk 15 personen werden gedurende 6 weken wekelijks behandeld; de eerste groep kreeg steeds een fysieke Reikibehandeling, de tweede een Reikibehandeling op afstand en de derde kreeg niets (placebogroep). Beide groepen die Reiki ontvingen hadden duidelijk merkbare vermindering van klachten. Ook een jaar later was er nog steeds een positief effect.

Bron artikel: “Long-Term Effects of Energetic Healing on Symptoms of Psychological Depression and Self-Perceived Stress” Alternative Therapies magazine, may/june 2004, vol. 10, no. 3